Loading...
Skip to Content

Regulamentul de organizare și funcționare a Centrului Multifuncțional de Pregătire Schengen al M.A.I.

(SUBORDONAT DIRECȚIEI GENERALE MANAGEMENT RESURSE UMANE)

Anexă la Dispoziția directorului general al DGMRU nr. II/17327 din 07.02.2017, modificată și completată prin Dispoziția directorului general al DGMRU nr. II/19316 din 10.12.2018 și Dispoziția directorului general al DGMRU nr. II/11264 din 08.02.2023

Capitolul I:
Dispozitii generale
Art. 1.- (1) Centrul Multifuncţional de Pregătire Schengen al M.A.I., înfiinţat la data de 15.09.2009 prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 1/0576/11.08.2009, denumit în continuare Centrul, este structură specializată de învăţământ, de formare continuă nonuniversitară, cu personalitate juridică, subordonată Direcţiei Generale Management Resurse Umane, denumită în continuare D.G.M.R.U., care are ca scop formarea profesională iniţială şi continuă a personalului Ministerului Afacerilor Interne
(2) Misiunea Centrului Multifuncţional de Pregătire Schengen este de a sprijini îndeplinirea de către structurile şi personalul M.A.I. a atribuţiilor / misiunilor Schengen ce le revin prin organizarea şi desfăşurarea unor programe pentru formarea iniţială şi continuă specializată a personalului, precum şi prin alte activităţi de profil.
(3) Rolul Centrului este de a facilita realizarea obiectivelor strategice ale Ministerului Afacerilor Interne cu ajutorul instrumentului de formare profesională, această instituţie constituind principalul furnizor de formare profesională în domeniul Schengen la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, prin programe specializate.
(4) Sediul principal se află în municipiul Buzău, strada Dimitrie Filipescu, numărul 4, judeţul Buzău.
(5) Sediul secundar are în componenţă două imobile, aflate în municipiul Ploieşti, judeţul Prahova, distribuite astfel:
a) imobilul aflat în Ploieşti, bulevardul Bucureşti, numărul 30, Ploieşti, judeţul Prahova, cu destinaţia de spaţiu de învăţământ;
b) imobilul situat în Ploieşti, strada Ghimpaţi, numărul 1-3, Ploieşti, judeţul Prahova, cu destinaţia de spaţiu de cazare.
(6) Centrul este o instituţie finanţată integral de la bugetul de stat, având codul de înregistrare fiscală nr. 26036881.
(7) Centrul desfăşoară activităţi de formare profesională iniţială şi continuă pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne, pentru personalul cu atribuţii în domeniul Schengen din Serviciul Român de Informaţii, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Finanţelor, respectiv Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală a Vămilor, Ministerul Public, Ministerul Justiţiei, Poliția locală şi pentru personal din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, precum și personalul care are atribuții în domeniul ordinii și securității publice din statele membre Schengen cu care Centrul are încheiate parteneriate de colaborare, în vederea dezvoltării relaţiilor de cooperare privind pregătirea profesională.
(8) Întreg personalul Centrului respectă şi aplică principiile şi normele deontologice consacrate în Ministerul Afacerilor Interne şi în sistemul de învăţământ naţional.

Art. 2.- (1) Structura organizatorică a Centrului este aprobată prin ordin al ministrului afacerilor interne.
(2) Organigrama Centrului este prevăzută în anexa 1.
(3) Centrul cooperează cu unităţile aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne, inspectoratele generale/similare, structurile şi instituţiile aflate în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, instituţiile de învăţământ din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi civile, alte instituţii naţionale şi internaţionale, în scopul îndeplinirii obiectivelor generale, conform diagramei de relaţii şi cu Autoritatea Naţională pentru Calificări, structură coordonată de Ministerul Educaţiei Naţionale, în vederea autorizării şi acreditării unor programelor formative (anexa 2).

Art. 3.- Sistemul cursurilor, structura, durata, dinamica activităţilor de formare profesională, modalitatea de finalizare a cursurilor şi, după caz, selecţia cursanţilor se stabilesc de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcţia Generală Management Resurse Umane, în baza propunerilor structurilor interesate.

Art. 4.- Pentru îndeplinirea obiectivelor generale şi atribuţiilor specifice, Centrul poate încheia, în condiţiile legii, acorduri, protocoale şi parteneriate cu instituţii şi organizaţii, în vederea organizării, 3/28 desfăşurării şi implementării unor programe şi activităţi de formare profesională, editării de publicaţii şi organizării de evenimente profesionale, ştiinţifice, culturale şi sportive.

Art. 5. - (1) Formarea profesională se organizează şi se desfăşoară în cadrul Centrului conform Graficului anual al programelor de formare profesională, aprobat de directorul general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane a Ministerului Afacerilor Interne.
(2) Proiectul Graficului este întocmit de către Centru, în conformitate cu dispoziţiile transmise de Direcția Generală Management Resurse Umane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi în acord cu solicitările instituţiilor beneficiare, după identificarea şi analiza nevoilor de pregătire ale personalului cu atribuţii în domeniul Schengen.

Art. 6.- (1) Formarea profesională organizată şi desfăşurată de Centru se finalizează cu certificarea cunoştinţelor şi competenţelor dobândite, conform ordinelor şi instrucţiunilor Ministerului Afacerilor Interne, după cum urmează:
a) cursurile cu durata de minimum 60 ore de curs, indiferent de forma de învăţământ, se încheie cu certificarea competenţelor prin certificat de absolvire, însoţit de copia fişei matricole care conţine numărul de credite de formare profesională (CP), obţinute conform prevederilor actelor normative în vigoare;
b) programele/stagiile de formare pe linii de activitate cu durata de sub 60 ore de curs, indiferent de forma de învăţământ, se încheie cu adeverinţe de participare, care conţin denumirea activităţii, perioada de activitate în ore de curs convenţionale şi numărul de credite de formare profesională (CP), conform prevederilor actelor normative în vigoare;
(2) Centrul desfăşoară programe de pregătire în context formal, prin cursuri şi programe formative, în context nonformal prin activităţi organizate în cadrul unităţilor M.A.I. fără scoatere de la locul de muncă, pe post şi în context informai, la locul de muncă, prin exersarea activităţilor profesionale potrivit atribuţiilor postului.
Capitolul II:
Organizarea Centrului
Art. 7.- Centrul are următoarea structură organizatorică:
a) Conducerea;
b) Structura de securitate;
c) Compartimentul Juridic;
d) Catedra Acquis Schengen şi combaterea criminalităţii transfrontaliere;
e) Catedra de limbi străine şi comunicare profesională - terminologie Schengen;
f) Catedra Sisteme informatice Schengen şi cooperare poliţienească;
g) Catedra Comunicaţii şi tehnologia informaţiei;
h) Biroul Planificare, metodică şi asigurarea calităţii învăţământului;
i) Biroul Comunicaţii şi tehnologia informaţiei;
j) Biroul Management operaţional şi control acces;
k) Serviciul Logistic:
1) Compartimentul Tehnic;
2) Compartimentul Intendenţă;
3) Compartimentul Administrarea patrimoniului imobiliar;
4) Compartimentul Protecţia mediului, supraveghere tehnică şi apărarea împotriva incendiilor.
l) Compartimentul Achiziţii;
m) Biroul Resurse umane;
n) Compartimentul Asistenţă psihologică;
o) Compartimentul Fonduri externe;
p) Compartimentul Financiar-contabilitate;
q) Biroul Secretariat, Documente Clasificate și Arhivă.



Art. 8.- Atribuţiile personalului Centrului sunt detaliate în fişele posturilor, documente elaborate în conformitate cu prevederile legale.

Art. 9.- între structurile organizatorice ale Centrului funcţionează următoarele tipuri de relaţii:
a) de autoritate - prin transmiterea deciziei pe cale ierarhică între conducere şi structurile organizatorice;
b) de coordonare - între personalul de conducere şi cel subordonat;
c) de cooperare - între posturi şi structuri pentru derularea unor acţiuni complexe;
d) de control - între personalul/comisiile de control şi audit şi structurile componente ale Centrului.

Art. 10.- (1) Actul decizional are la bază un proces activ de consultare a managerilor de nivel mediu (şefii/coordonatorii structurilor organizatorice din Centru şi personalul de execuţie) prin procesele de comunicare, şedinţele de informare/raportare şi prin procedurile stabilite pentru semnalarea neregularităţilor.
(2) - Structurile colective consultative şi evaluare a activităţilor din Centru sunt următoarele:
a)Structura de conducere
b)Consiliul de conducere;
c)Consiliul de învăţământ;
d)Comisia de Evaluare şi Asigurare a Calităţii (C.E.A.C.);
e)Comisiile metodice;
f) Comisii cu activitate temporară - de admitere la curs, de absolvire a cursurilor, cercetarea abaterilor disciplinare, inventariere, de analiză a fişelor de post, de recepţie materiale, comisii de concurs și comisii de soluționare a contestațiilor organizate pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul Centrului sau alte astfel de comisii.
(3) Structura de conducere are responsabilitatea conducerii şi funcţionării sistemului de management al calităţii, în toate procesele indentificate la nivelul structurilor organizatorice din Centru şi întocmeşte Manualul Calităţii care urmăreşte implementarea performantă şi dezvoltarea continuă a sistemului de management al calităţii în scopul obţinerii unor rezultate care să răspundă şi să depăşească cerinţele şi aşteptările beneficiarilor, precum şi a cerinţelor legale şi reglementate în domeniul său de activitate.
(4) Consiliul de conducere aprobă Planul de Dezvoltare Instituţională al Centrului, care se întocmeşte pe o perioadă de 4 ani şi care reprezintă ansamblul de obiective, politici şi programe de acţiune concepute şi implementate pentru a îndeplini misiunea şi scopurile Centrului pe termen scurt şi mediu.
(5) C.E.A.C. funcţionează în conformitate cu prevederile Legii nr. 87/2006 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei, în baza Regulamentului de funcţionare avizat de Consiliul de învăţământ, aprobat de Consiliul de conducere şi asigură implementarea standardelor naţionale de referinţă privind Asigurarea Calităţii Educaţiei, în conformitate cu actele normative în vigoare, prin monitorizarea realizării descriptorilor de performanţă. Obiectivele Comisiei pentru Evaluarea şi Asigurarea Calităţii sunt:
> actualizarea cunoştinţelor în privinţa bazei legale care reglementează activităţile, procedurile şi documentele specifice în domeniul managementului evaluării şi asigurării calităţii învăţământului, precum şi a eventualelor modificări legislative;
> evaluarea activităţilor pe linia asigurării calităţii educaţiei în cadrul C.M.P.S.;
> prezentarea progreselor înregistrate pe baza documentelor martor;
> prezentarea şi avizarea „Fişei sintetice periodice de îndeplinire a indicatorilor/descriptorilor de performanţă şi a standardelor de asigurare a calităţii " > analiza indicatorilor de performanţă definiţi în Strategia asigurării calităţii educaţiei în cadrul C.M.P.S";
> analiza stadiului de îndeplinire a măsurilor prevăzute în ,J>lanul de îmbunătăţire a calităţii educaţiei" în cadrul C.M.P.S., conform termenelor prevăzute;
> întocmirea „Raportului Anual de Evaluare Internă";
> evaluarea observaţiilor şi concluziilor desprinse din „Raportul Anual de Evaluare Internă";
> stabilirea principalelor etape şi direcţii de acţiune ce vor fi cuprinse în „Planul Operaţional al C.E.A.C";
> stabilirea căilor optime şi oportune de acţiune în privinţa managementului calităţii, în vederea elaborării „Planului de îmbunătăţire a Calităţii";
(6) Comisia metodică este organizată la nivelul fiecărei Catedre, şedinţele acesteia se desfăşoară ori de câte ori este nevoie şi sunt consemnate în procese-verbale.
Comisia metodică este formată din personalul de instruire al catedrei, invitaţi din rândul celorlalte catedre (atunci când problemele discutate vizează personal didactic din celelalte catedre) şi este condusă de şeful comisiei numit prin Dispoziţia de învăţământ la propunerea şefului de catedră.
Comisia metodică desfăşoară următoarele activităţi:
a) analizează şi avizează proiectele Curriculumului/Planificărilor tematice, întocmite în colaborare cu beneficiarii;
b) discută, analizează şi face recomandări privind conţinutul ştiinţific al materialelor curriculare elaborate de personalul didactic;
c) analizează lecţiile care urmează a fi susţinute de personalul didactic, situaţiile de participare în interasistenţă, personalul care a desfăşurat predări în echipă, schimburile de experienţă interdisciplinare cu celelalte catedre, rezultatele activităţilor de documentare şi rezultatele participărilor la alte manifestări ştiinţifice/schimburi de experienţă ale personalului Catedrei;
d) consiliază personalul didactic în procesul de elaborare a documentelor de învăţământ;
e) stabileşte modalităţi de îmbunătăţire a programelor de pregătire;
f) monitorizează parcurgerea integrală a programelor analitice, propune replanificarea, la nevoie, a temelor neefectuate şi analizează modul în care se realizează evaluarea/reevaluarea cursanţilor;
g) analizează şi formulează propuneri pentru îmbunătăţirea şi actualizarea conţinutului auxiliarelor curriculare elaborate de către personalul Catedrei (programe analitice/suporturi de curs/teme/ghiduri).
h) analizează periodic performaţele cursanţilor;
i) monitorizează parcurgerea programei şi modul în care se realizează evaluarea;
j) elaborează instrumente de evaluare şi notare;
k) implementează şi ameliorează standardele de calitate specifice;
l) planifică activităţile specifice din catedră şi cele interdisciplinare. Şeful Comisiei metodice prezintă în Consiliul de învăţământ informări asupra activităţii desfăşurate;
Capitolul III:
Obiective generale si specifice
Art. 11.- (1) Centrul are ca obiective generale:
a) oferirea unui cadru instructiv-educativ propice în vederea pregătirii personalului implicat direct în domeniul Schengen şi în activităţi conexe, facilitarea implementării componentelor acquis-ului Schengen, legislaţiei specifice în acest domeniu şi procedurilor specifice de lucru pentru personalul structurilor operative;
b) asigurarea formării profesionale, prin programe de iniţiere, perfecţionare şi specializare adecvate domeniului de activitate a personalului Ministerului Afacerilor Interne şi celorlalte instituţii cu atribuţii în domeniul Schengen;
(2) Obiectivele specifice ale Centrului sunt:
a) asigurarea eficacităţii şi eficienţei funcţionării, utilizarea în condiţii optime a tuturor resurselor Centrului în vederea realizării unei formări profesionale de bună calitate;
b) asigurarea/organizarea de acţiuni de formare în beneficiul structurilor / instituţiilor din afara Ministerului Afacerilor Interne, cu atribuţii în domeniul Schengen;
c) asigurarea pregătirii personalului din diferite structuri ale Ministerului Afacerilor Interne implicate în procesul de aderare, precum şi cunoaşterea procedurilor omologate în spaţiul Schengen;
d) asigurarea fiabilităţii informaţiilor interne şi externe prin ţinerea unei contabilităţi adecvate, protejarea împotriva fraudei a informaţiilor şi documentelor înregistrate pe segmentul financiar şi de management;
e) proiectarea şi susţinerea de programe formative diverse potrivit sistemului clasic, prin elearning şi blended learning, pentru o gamă largă de beneficiari, concomitent cu menţinerea şi dezvoltarea de cooperări în spaţiul naţional şi în cel european, precum şi elaborarea de programe pentru accesarea de finanţări europene pentru dezvoltarea proprie şi pentru activităţi de colaborare instituţională;
f) asigurarea conformităţii activităţilor desfăşurate de Centru cu legile, regulamentele, politicile şi deciziile interne;
g)sprijinirea îndeplinirii atribuţiilor şi misiunilor în context Schengen ale structurilor beneficiare, prin pregătirea specializată a personalului pentru cunoaşterea limbilor străine, îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare şi prin dezvoltarea competenţelor practice de lucru cu procedurile, programele informatice şi echipamentele, atât în faza de pre cât şi în cea de post-aderare;
h)pregătirea personalului de specialitate din structurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne în ceea ce priveşte exploatarea sistemelor informatice de cooperare aferente componentelor acquis-ului Schengen şi în ceea ce priveşte cooperarea cu celelalte instituţii internaţionale implicate;
i) asigurarea pregătirii de specialitate a personalului direct implicat în operarea, administrarea şi mentenanţa Sistemului de Informaţii Schengen şi Sistemului Informatic Naţional de Semnalări;
j) în cadrul formării iniţiale se va asigura pregătirea de specialitate în principat a personalului destinat să îşi desfăşoare nemijlocit activitatea în componentele operative ale instituţiilor/structurilor cu responsabilităţi în domeniul Schengen şi în alte domenii conexe.
(3) - Conform Concepţiei integrate de pregătire a personalului instituţiilor/structurilor implicate în procesul de aderare a României la spaţiul Schengen, Centrul asigură pregătirea personalului cu responsabilităţi în:
a) exploatarea sistemelor informatice cu relevanţă în domeniul Schengen, pentru controlul frontierelor externe, detectarea falsurilor şi prevenirea migraţiei ilegale;
b) controlul frontierelor, politica de vize, migraţia, azilul, cooperarea poliţienească cooperarea judiciară, lupta împotriva drogurilor, arme de foc şi muniţii, sistemul informatic Schengen, protecţia datelor, cunoaşterea elementelor situaţiei internaţionale care prezintă relevanţă pentru activitatea operativă în domeniul Schengen, cunoaşterea limbilor de circulaţie internaţională necesare cooperării în domeniul Schengen;
c) implementarea unei strategii anticorupţie;
d) cunoaşterea procedurilor de lucru/exploatare în reţelele de comunicaţii de date din spaţiul Schengen.

Art. 12.- Centrul îndeplineşte următoarele atribuţii generale:
a) asigură programele de formare profesională, cu respectarea standardelor şi cerinţelor de calitate;
b) organizează şi coordonează programele de formare profesională destinate adulţilor, comune mai multor ocupaţii, pentru care nu se solicită standard ocupaţional la autorizarea programelor de formare;
c) iniţiază şi derulează parteneriate, programe şi proiecte, organizează seminarii, convocări, dezbateri şi schimburi de experienţă profesională cu caracter formativ şi practic-aplicativ în colaborare cu instituţii similare naţionale şi internaţionale.
Capitolul IV:
Conducerea Centrului
Art. 13.- (1) Conducerea Centrului este asigurată de un director, ajutat de doi directori adjuncţi. (2) Pentru îndeplinirea obiectivelor Centrului şi a atribuţiilor specifice, conducerea respectă principiile responsabilităţii manageriale în utilizarea fondurilor publice şi administrarea patrimoniului public cu eficienţă, eficacitate şi economicitate.
(3) Directorul are calitatea de ordonator terţiar de credite în finanţarea directă a ordonatorului principal de credite, conduce întreaga activitate a Centrului şi îl reprezintă în relaţiile cu şefii / comandanţii celorlalte unităţi ale M.A.I., cu instituţiile şi organismele din afara M.A.I., potrivit competenţelor legale.
(4) Directorul poate delega, în condiţiile legii, atribuţii din competenţa sa directorilor adjuncţi sau altor persoane din subordine.

Art. 14.- (1) Directorul Centrului Multifuncţional de Pregătire Schengen are în subordine întregul personal al Centrului și are în coordonare structurile stabilite conform Organigramei. Directorul Centrului răspunde în faţa conducerii MAI şi a DGMRU de întreaga activitate pe care o desfăşoară Centrul, potrivit prevederilor fişei postului.
(1)'1 În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, directorul emite dispoziţii obligatorii pentru personalul din subordine.
(2) Directorii adjuncţi ai Centrului se subordonează nemijlocit directorului Centrului şi răspund de activitatea structurilor ce le sunt încredinţate spre coordonare şi îndrumare, potrivit prevederilor fişelor posturilor.
(4)Ierarhizarea funcţiilor din Centru este prevăzută în statul de organizare.
(5)Conducerea structurilor organizatorice ale Centrului se exercită de către şefii nominalizaţi în statul de organizare, iar în lipsa acestora, de către înlocuitorii desemnaţi prin dispoziţia directorului.

Art. 15.- în lipsa directorului, prerogativele acestuia sunt îndeplinite de către unul dintre directorii adjuncţi, desemnat sau de înlocuitorul legal.

Art. 16.- Consiliul de conducere este format din reprezentanții structurilor prevăzute cu funcții de conducere în statul de organizare al Centrului, precum și reprezentantul Compartimentului Juridic şi are rol deliberativ şi decizional în procesul managerial.

Art. 17.(1) Preşedintele Consiliului de conducere este directorul Centrului.
(2) Preşedintele Consiliului de conducere numeşte, prin dispoziţia zilnică, secretarul Consiliului de conducere din cadrul Biroului Secretariat, Documente Clasificate și Arhivă, care are atribuţia de a tehno-redacta procesele-verbale ale şedinţelor.
(3) Şedinţele pot fi înregistrate audio-video, cu acordul membrilor Consiliului de conducere.
(4) Consiliul de conducere se întruneşte în şedinţe ordinare (care au loc lunar) sau în şedinţe extraordinare ori de câte ori este necesar, la solicitarea directorului sau a unei treimi din membrii acestuia şi este legal constituit în prezenţa a cel puţin 2/3 din numărul membrilor săi.
(5) Hotărârile Consiliului de conducere se iau prin vot, cu jumătate plus unu din numărul membrilor prezenţi.
(6) La şedinţele Consiliului de conducere pot participa, cu statut de invitaţi, fără drept de vot, persoana desemnată de sindicatul reprezentativ la nivelul Centrului şi reprezentantul Corpului Naţional al Poliţiştilor, precum și alte persoane, în funcție de agenda activității.
(7) Consiliul de conducere are următoarele atribuţii principale:
a) promovează activităţile Centrului teritorial şi adoptă strategii în acest sens;
b) veghează la asigurarea condiţiilor corespunzătoare de desfăşurare a activităţilor Centrului;
c) stabileşte termene de îndeplinire a sarcinilor dispuse de conducerea instituţiei sau de eşaloanele superioare;
d) constată îndeplinirea sau neîndeplinirea sarcinilor în termenele stabilite, luând măsurile necesare pentru îndeplinirea în condiţii optime a obiectivelor instituţiei;
e) analizează oportunitatea încheierii de contracte, parteneriate şi protocoale cu alte instituţii din cadrul sau din afara Ministerului Afacerilor Interne, în funcţie de necesităţile instituţiei;
f) analizează activitatea de inventariere anuală a patrimoniului instituţiei, dispunând măsurile necesare conservării şi prezervării acestuia;
g) în funcţie de resursele financiare alocate Centrului analizează posibilitatea achiziţionării de bunuri şi servicii necesare desfăşurării activităţii instituţiei, prin includerea acestora în programul anual al achiziţiilor aprobat de director;
h) stabileşte strategii pentru încadrarea în resursele alocate instituţiei, în vederea îndeplinirii în condiţii optime a obiectivelor instituţiei;
i) analizează oportunitatea încadrării cu personal a posturilor vacante, în vederea desfăşurării în condiţii cât mai bune a activităţii la nivelul compartimentelor;
j) informează conducerea instituţiei despre problemele survenite la nivelul compartimentelor, în vederea dispunerii de către director a măsurilor necesare soluţionării acestora.
(8) Propunerile pentru şedinţele Consiliului de conducere se fac de către şefii/ coordonatorii de structuri şi se comunică şefului Biroului Secretariat, Documente Clasificate și Arhivă, cu cel puţin 3 zile înainte de data şedinţei.
(9) Şeful Biroului Secretariat, Documente Clasificate și Arhivă, cu două zile înainte de data în care este programată şedinţa postează pe reţeaua internă „Public" ordinea de zi stabilită pentru purtarea discuţiilor.
(10)Conţinutul şedinţelor este consemnat în registrul de procese-verbale.

Art. 18.- (1) Consiliul de învăţământ este condus de directorul adjunct, constituit din personalul didactic, reprezentanţi din cadrul Resurselor umane şi ai compartimentului Financiar contabilitate şi se întruneşte trimestrial în şedinţe ordinare prin Dispoziţia zilnică a directorului Centrului şi extraordinar la cererea a minimum 1/3 din numărul membrilor acestuia.
(2) Are ca obiective prezentarea şi dezbaterea activităţilor din planul anual al Consiliului, discutarea, analizarea şi luarea deciziilor pentru rezolvarea situaţiilor concrete apărute în procesul de formare profesională desfăşurat în Centru.
(3) Lucrările Consiliului de învăţământ se defăşoară în prezenţa a cel puţin 2/3 din numărul total al membrilor, iar hotărârile se iau cu majoritate simplă de voturi.
(4) La şedinţele Consiliului de învăţământ pot fi invitaţi reprezentanţi ai beneficiarilor direcţi şi indirecţi, ai serviciilor de formare profesională oferite de Centru.

Art. 19.- În cadrul Centrului, activităţile de interes general pentru întregul personal se înscriu în dispoziţiile zilnice ale directorului şi dispoziţiile tematice, elaborate pe baza proiectelor de referate/dispoziţii întocmite de persoanele/structurile interesate.
Capitolul V:
Atribuţiile structurilor organizatorice
Art. 20.- (1) Structura de Securitate se subordonează nemijlocit directorului adjunct care este numit funcţionarul de securitate şi direct directorului, având ca obiectiv specific protecţia informaţiilor clasificate emise şi deţinute de instituţie.
(2) Structura de Securitate îndeplineşte următoarele atribuţii specifice:
a)elaborează şi supune avizării şefului structurii de securitate şi aprobării directorului normele interne privind protecţia informaţiilor clasificate, potrivit legii;
b)întocmeşte Proiectul Programului de prevenire a scurgerii de informaţii clasificate şi îl supune spre avizare instituţiilor abilitate, iar după aprobare, acţionează pentru aplicarea acestuia;
c)coordonează activitatea de protecţie a informaţiilor clasificate, în toate componentele acesteia;
d)monitorizează activitatea de aplicare a normelor de protecţie a informaţiilor clasificate şi modul de respectare a acestora;
e)consiliază conducerea Centrului în legătură cu toate aspectele privind securitatea informaţiilor clasificate;
f) informează conducerea Centrului despre vulnerabilităţile şi riscurile existente în sistemul de protecţie a informaţiilor clasificate şi propune măsuri pentru înlăturarea acestora;
g) organizează activităţi de pregătire specifică a persoanelor care au acces la informaţii clasificate;
h) asigură păstrarea şi organizează evidenţa certificatelor de securitate şi autorizaţiilor de acces la informaţii clasificate, actualizează permanent această evidenţă;
i) întocmeşte şi actualizează listele informaţiilor clasificate elaborate sau păstrate de Centru, pe clase de niveluri de secretizare;
j) prezintă directorului propuneri privind stabilirea obiectivelor, sectoarelor şi locurilor de importanţă deosebită pentru protecţia informaţiilor clasificate din sfera de responsabilitate şi, după caz, solicită sprijinul instituţiilor abilitate prin relaţionare permanentă;
k) efectuează controale privind modul de aplicare a măsurilor legale de protecţie a informaţiilor clasificate;
l) organizează şi coordonează aplicarea măsurilor de securitate în domeniul protecţiei informaţiilor în Sistemele Informatice şi de Comunicaţii - INFOSEC;
m) actualizează permanent evidenţa certificatelor de de securitate şi a autorizaţiilor de acces;
n) actualizează periodic datele din anexele P.P.S.I.C., mai puţin anexele ce ţin de Componenta de securitate pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, atunci când situaţia o impune ca urmare a modificărilor de la nivelul Centrului şi comunică modificările survenite la serviciile de protecţie internă competente.
(3) Componenta de securitate pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor se subordonează nemijlocit directorului adjunct care coordonează activitatea pe linie de învăţământ şi direct directorului Centrului şi îndeplineşte următoarele atribuţii:
a) implementează metodele, mijloacele şi măsurile necesare protecţiei informaţiilor în format electronic;
b) asigură exploatarea operaţională a SPAD (sisteme de prelucrare automată a datelor) şi RTDSIC (reţea de transmisie date - sistem informatic şi de comunicaţii) în condiţii de securitate;
c) coordonează cooperarea dintre Centru şi Direcţia Generală de Protecţie Internă, atunci când:
1. se planifică dezvoltarea sau achiziţia SPAD sau RTD;
2. se propun schimbări ale unei configuraţii de sistem existente;
3. se propune conectarea unui SPAD sau a unei RTD-SIC cu un alt SPAD sau RTD-SIC;
4. se propun schimbări ale modului de operare de securitate ale SPAD sau RTD-SIC;
5. se propun schimbări în programele existente sau utilizarea de noi programe, pentru optimizarea securităţii SPAD sau RTD-SIC;
6. se iniţiază proceduri de modificare a nivelului de clasificare a SPAD şi RTD-SIC, care au fost deja acreditate;
7. se planifică sau se propune întreprinderea oricărei alte activităţi referitoare la îmbunătăţirea securităţii SPAD sau RTD-SIC deja acreditate.
d) asigură implementarea măsurilor de securitate şi protecţia criptografică ale SPAD sau RTDSIC;
e) stabileşte, cu aprobarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă, standardele şi procedurile de securitate care trebuie respectate de către furnizorii de echipamente, pe parcursul dezvoltării, instalării şi testării SPAD şi RTD-SIC şi răspunde pentru justificarea, selecţia, implementarea şi controlul componentelor de securitate, care constituie parte a SPAD şi RTD-SIC;
f) stabileşte, pentru structurile de securitate şi management ale SPAD şi RTD-SIC, încă de la înfiinţare, responsabilităţile pe care le vor exercita pe tot ciclul de viaţă al SPAD şi RTD-SIC respective.

Art. 21.- (1) Compartimentul Juridic se subordonează direct şi nemijlocit directorului Centrului şi are ca obiectiv specific asigurarea asistenţei juridice în instituţie, conform legislaţiei în vigoare. (2) - Compartimentul Juridic îndeplineşte următoarele atribuţii specifice:
a) formulează propuneri și observații, motivate juridic, la propunerile legislative care privesc activitatea entităților MAI;
b) formulează propuneri și observații, motivate juridic, sau avizează sub aspectul legalității proiecte de acte normative care se emit la nivelul Centrului, proiecte ale documentelor de cooperare/colaborare propuse de Centru ori alte asemenea proiecte cu care acesta a fost sesizat;
c) reprezintă și apără interesele legitime ale Centrului în fața instanțelor de judecată și a altor organe de jurisdicție, organelor Ministerului Public, autorităților administrației publice, precum și în cadrul oricăror proceduri prevăzute de lege, în cauzele în care acesta este citat/parte;
d) formulează și introduce plângeri prealabile/contestații, acțiuni, depune întâmpinări și răspunsuri la întâmpinări, formulează răspunsuri la interogatorii, exercită căi de atac, propune conducerii Centrului renunțarea la acțiuni și căi de atac, exercită orice mijloace legale de apărare a drepturilor și intereselor legitime ale Centrului la instanțele judecătorești și la alte organe de jurisdicție, în cauzele în care acesta este citat/parte;
e) sesizează conducerea Centrului cu privire la deficiențele constatate ca urmare a soluționării litigiilor la instanțele judecătorești sau la alte organe de jurisdicție, pentru luarea măsurilor de înlăturare și asigurarea legalității și a ordinii de drept;
f) ia măsuri pentru obținerea titlurilor executorii în cauzele în care Centrul este parte, pe care le trimite autorităților competente/structurilor competente din cadrul MAI pentru punere în executare, potrivit legii;
g) acordă asistență juridică, în problematici care privesc activitatea Centrului, conducerii acestuia;
h) pregătește sau examinează, sub aspectul legalității, documentația care stă la baza deciziilor conducerii Centrului;
i) avizează pentru legalitate proiecte de contracte, înțelegeri sau alte acte juridice care angajează răspunderea juridică a Centrului, proiecte de acte cu caracter individual care se emit sau se semnează de directorul Centrului, precum și alte acte care pot angaja răspunderea patrimonială a Centrului;
j) elaborează puncte de vedere referitoare la interpretarea unor dispoziții legale și acordă asistență și consultații cu caracter juridic pentru rezolvarea sarcinilor de serviciu;
k) acordă asistență juridică consiliilor de disciplină, consiliilor de judecată și consiliilor de onoare, la cererea acestora;
l) participă, în cazuri justificate, în comisiile de evaluare constituite pentru atribuirea contractelor de achiziție publică sau a acordurilor-cadru;
m) formulează puncte de vedere sau proiecte de răspuns la petițiile repartizate, potrivit competenței;
n) contribuie la perfecționarea pregătirii personalului în probleme legate de cunoașterea și aplicarea unitară a unor acte normative sau care privesc respectarea actelor juridice internaționale, a dreptului umanitar și a drepturilor omului.

Art. 22.- (1) Catedrele asigură desfăşurarea optimă a activităţii de formare profesională la ambele sedii ale Centrului.
(2) Directorul Centrului stabileşte împreună cu directorii adjuncţi modalitatea de acoperire a nevoilor de personal pentru susţinerea de activităţi de formare profesională la fiecare sediu în parte, în funcţie de tipul programelor aprobate.
(3)Catedrele se subordonează nemijlocit directorului adjunct care coordonează activitatea pe linie de învăţământ şi direct directorului Centrului şi au următoarele atribuţii:
a) răspund direct de organizarea, deschiderea, desfăşurarea, calitatea şi evaluarea programelor de pregătire aflate in competenta catedrei;
b) elaborează Curriculumul/planificările tematice ale programelor formative, precum şi a celorlalte documente specifice necesare;
c) asigură conţinutul ştiinţific al activităţilor, utilizarea adecvată a formelor şi metodelor de transmitere, fixare şi evaluare a cunoştinţelor şi a competenţelor, conform principiilor de instruire a adulţilor;
d) elaborează instrumentele de evaluare a cursanţilor;
e) asigură parcurgerea programelor formative aprobate;
f) valorifică experienţa structurilor operative/beneficiare ale procesului de învăţământ şi informaţiile privind metodele şi procedeele folosite în activitatea instructiv-educativă din alte sisteme de învăţământ;
g) organizează activităţi de pregătire a examenelor din aria de competenţă;
h) organizează şi desfăşoară activităţi de pregătire deschise/demonstrative, colocvii, sesiuni ştiinţifice şi alte activităţi în domeniul de competenţă;
1) elaborează cursuri, manuale, informări, studii de caz şi alte materiale specifice pentru formarea cursanţilor, precum şi pentru diseminarea la structurile operative, ori pentru alte nevoi de pregătire;
j) analizează performanţele cursanţilor;
k) evaluează calitatea activităţilor de formare pe care le realizează şi a prestaţiei profesionale a personalului catedrei;
l) formulează propuneri privitoare la introducerea/scoaterea în/din Oferta educaţională a Centrului a programelor de formare pe baza analizei relevanţei acestora în raport cu nevoile de pregătire ale personalului;
m) formulează propuneri cu privire la modificarea programelor/ curriculumului, scoaterea la concurs a posturilor neîncadrate, precum şi la necesarul de fonduri pentru investiţii şi dotări;
n) orientează perfecţionarea pregătirii personalului Catedrei;
o) implementează standardele de calitate specifice;
p) participă prin reprezentanți la grupuri de lucru organizate cu beneficiarii programelor de formare profesională, ce au ca obiect definitivarea ofertei educaționale a Centrului, precum și la alte tipuri de grupuri de lucru, ce au ca subiect aspecte conform domeniului catedrei;
q) efectuează activități de informare – documentare la unitățile M.A.I., în vederea actualizării cunoștințelor profesionale și pentru identificarea nevoilor de pregătire profesionale necesare personalului operativ.

Art. 23.- (1) Catedra Acquis Schengen şi combaterea criminalităţii transfrontalière îndeplineşte următoarele atribuţii specifice:
a) dezvoltă conţinuturi specifice pentru cursurile şi programele formative desfăşurate, alte cursuri şi programe formative incidente Acquis-ului Schengen şi criminalităţii transfrontaliere;
b) coordonează, desfăşoară şi evaluează activităţile care îi revin conform Graficului programelor de formare profesională, aprobat de directorul general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane şi metodologiilor Autorităţii Naţionale pentru Calificări;
c) desfăşoară alte activităţi destinate fundamentării procesului de pregătire din Centru (studii, participări în grupuri de lucru, schimburi de experienţă, documentări la sediul beneficiarilor cursurilor repartizate etc.);
d) colaborează cu lucrătorul desemnat cu respectarea normelor privind sănătatea şi securitatea în muncă pentru înlăturarea riscurilor identificate;
e) asigură implementarea standardelor naţionale de referinţă privind Asigurarea Calităţii Educaţiei, în conformitate cu actele normative în vigoare, prin realizarea descriptorilor de performanţă;
f) realizează activităţi metodico-ştiinţifice, conform competenţelor.
(2) Catedra de limbi străine şi comunicare profesională - terminologie Schengen îndeplineşte următoarele atribuţii specifice:
a) organizează, planifică, desfăşoară şi evaluează cursurile şi programele formative pentru iniţierea şi perfecţionarea în domeniul limbilor străine (engleză, franceză şi alte limbi străine) și în domeniul comunicării profesionale;
b) coordonează activităţile de testare/evaluare a nivelului de competenţă lingvistică în conformitate cu prevederile Cadrului European Comun de Referinţă pentru Limbi Străine şi a celui de competenţă a comunicării profesionale a personalului Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a personalului altor instituţii beneficiare;
c) participă la grupuri de lucru cu scopul şi în vederea optimizării sau completării reglementărilor interne ce vizează organizarea şi desfăşurarea cursurilor în domeniul limbilor străine, evaluarea în domeniul competenţelor lingvistice a personalului Ministerului Afacerilor Interne;
d) realizează activităţi metodico - ştiinţifice, conform competenţelor;
e) asigură, la cerere, traducerea simultană şi/sau a documentelor aferente activităţilor ştiinţifice desfăşurate de organisme agreate de conducerea Centrului sau la solicitarea partenerilor şi/sau beneficiarilor direcţi;
f) colaborează cu lucrătorul desemnat cu respectarea normelor privind sănătatea şi securitatea în muncă pentru înlăturarea riscurilor identificate;
g) propune realizarea de parteneriate profesionale cu instituţii din ţară şi din străinătate;
h) asigură implementarea standardelor naţionale de referinţă privind Asigurarea Calităţii Educaţiei, în conformitate cu actele normative în vigoare, prin realizarea descriptorilor de performanţă.
(3) Catedra Sisteme informatice Schengen şi cooperare poliţienească îndeplineşte următoarele atribuţii specifice:
a) iniţiază şi asigură derularea cursurilor şi programelor formative specifice tranzacţiilor şi rezultatelor pozitive la semnalări din componenta naţională a Sistemului de Informaţii Schengen;
b) asigură dezvoltarea cursurilor şi programelor formative din aria de competenţă a structurilor implicate în schimbul datelor şi informaţiilor suplimentare care sunt în legătură cu semnalările din Sistemul de Informaţii Schengen;
c) asigură formarea competenţelor utilizatorilor finali în aplicarea procedurilor specifice identificării unei persoane sau a unui bun care face obiectul unei semnalări;
d) asigură formarea competenţelor personalului care desfăşoară activităţi specifice cooperării poliţieneşti transfrontalière în baza Aquis-ului comunitar şi naţional;
e) asigură formarea aptitudinilor şi abilităţilor necesare personalului în vederea protecţiei datelor cu caracter personal;
f) colaborează cu lucrătorul desemnat cu respectarea normelor privind sănătatea şi securitatea în muncă pentru înlăturarea riscurilor identificate;
g) asigură desfăşurarea pregătirii în domeniul educaţiei fizice şi sportului pentru personalul participant la cursurile şi programele formative.
(4) - Catedra Comunicaţii şi tehnologia informaţiei îndeplineşte următoarele atribuţii specifice:
a) elaborează şi dezvoltă conţinuturi specifice pentru cursurile şi programele de pregătire profesională care stau la baza managementului carierei personalului Ministerului Afacerilor Interne (cursuri pentru iniţierea în carieră, cursuri de capacitate profesională, cursuri pentru schimbarea specialităţii/profilului de muncă), pentru convocările, cursurile şi programele formative destinate personalului Ministerului Afacerilor Interne în domeniul comunicaţiilor, tehnologiei informaţiei şi cifrului şi le supune avizului Direcţiei Generale pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, prin intermediul Biroului Planificare metodică şi asigurarea calităţii învăţământului, precum şi alte programe formative incidente domeniului comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei;
b) cooperează cu Biroul Planificare metodică şi asigurarea calităţii învăţământului în vederea elaborării documentelor de învăţământ;
c) se preocupă de dezvoltarea bazei tehnico-materiale a catedrei, în vederea asigurării unui proces de învăţământ adecvat în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor;
d) participă la stagii de documentare în structurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea armonizării documentelor de învăţământ cu nevoile de pregătire ale beneficiarilor;
e) asigură pregătire de specialitate în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor la nivelul Ministerului Afacerilor Interne;
f) asigură pregătirea specifică cifrului de stat pentru personalul avizat de Ministerul Afacerilor Interne;
g) supune avizării Direcţiei Generale pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, prin intermediul Biroului Planificare metodică şi asigurarea calităţii învăţământului, a tematicii şi programelor de pregătire din domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor;
h) asigură implementarea standardelor naţionale de referinţă privind asigurarea calităţii educaţiei, prin realizarea descriptorilor de performanţă;
i) desfăşoară activităţi metodico-ştiinţifice, conform competenţelor.

Art. 24.- (1) Biroul Planificare, metodică şi asigurarea calităţii învăţământului se subordonează nemijlocit directorului adjunct care coordonează activitatea pe linie de învăţământ şi direct directorului Centrului şi are ca obiectiv specific planificarea şi organizarea cursurilor/programelor de formare profesională continuă, conform Graficului anual al programelor de formare profesională, aprobat de directorul general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în vederea desfăşurării în cele mai bune condiţii a cursurilor. (2) Biroul Planificare, Metodică şi Asigurarea Calităţii învăţământului îndeplineşte următoarele atribuţii specifice:
a) întocmeşte Proiectul Graficului de formare profesională continuă a personalului Ministerului Afacerilor Interne şi al altor structuri cu atribuţii în domeniul Schengen, în colaborare cu beneficiarii şi sub coordonarea Direcţiei Generale Management Resurse Umane;
b) participă la întocmirea curriculum-urilor/planificărilor tematice, în colaborare cu beneficiarii şi cu şefii de catedră şi le supune aprobării conducerii Centrului;
c) elaborează Planificarea orară a activităţilor pe curs şi urmăreşte modul de îndeplinire a acesteia;
d) coordonează şi gestionează toate activităţile prilejuite de planificarea şi organizarea efectivă a cursurilor (menţinerea legăturii cu beneficiarii, preluarea sau, după caz, întocmirea listelor cu participanţii, identificarea posibilităţilor de cazare, repartizarea sălilor de curs);
e) gestionează eficient evidenţa cursanţilor şi absolvenţilor cursurilor şi programelor de formare profesională din Centru;
f) asigură întocmirea documentelor de studii eliberate de Centru;
g) întocmeşte, gestionează şi actualizează documentele pentru cursurile organizate şi ţine evidenţa acestora pe tipuri de cursuri şi activităţi;
h) coordonează organizarea şi desfăşurarea evaluărilor iniţiale şi cele parţiale/finale din cadrul cursurilor;
i) elaborează proiectele dispoziţiilor de examen şi celelalte documente necesare desfăşurării examenelor de admitere/absolvire a programelor formative;
j) realizează activităţile de secretariat cu prilejul examenelor de absolvire a cursurilor şi întocmeşte documentaţia aferentă, transmite beneficiarilor şi Biroului Secretariat, Documente Clasificate și Arhivă situaţiile centralizatoare pentru eliberarea certificatelor de absolvire şi a adeverinţelor de participare la curs;
k) asigură multiplicarea şi distribuirea documentelor de învăţământ, cu respectarea prevederilor legale referitoare la informaţiile clasificate;
1) propune realizarea de parteneriate profesionale cu instituţii din ţară şi din străinătate;
m) colaborează cu lucrătorul desemnat cu respectarea normelor privind sănătatea şi securitatea în muncă pentru înlăturarea riscurilor identificate;
n) participă la întocmirea, centralizarea şi diseminarea ofertei educaţionale a Centrului;
o) realizează, prin colaborare cu toate structurile Centrului, Raportul Anual de Evaluare Internă;
p) asigură implementarea standardelor naţionale de referinţă privind Asigurarea Calităţii Educaţiei, în conformitate cu actele normative în vigoare, prin monitorizarea realizării descriptorilor de performanţă;
q) realizează şi coordonează activităţile specifice gestionării fondului de carte şi a bibliotecii virtuale;
r) elaborează dispoziţia de învăţământ care va înaintată spre avizare şi aprobare structurii de conducere a Centrului şi care se completează cu anexe ori de câte ori este nevoie.

Art. 25. - Biroul Comunicaţii şi tehnologia informaţiei se subordonează nemijlocit directorului adjunct (pentru logistică) şi direct directorului Centrului şi îndeplineşte următoarele atribuţii specifice:
a) cooperează pe linie de specialitate cu Direcţia Generală pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne;
b) asigură comunicaţii operative, sigure şi neîntrerupte, continuitatea legăturilor, funcţionabilitatea aparaturii de specialitate, implementarea măsurilor de securitate, managementul reţelelor proprii precum şi al sistemelor informatice;
c) asigură asistenţa tehnică de specialitate şi sprijină utilizatorii în scopul exploatării eficiente a sistemului informatic la nivelul Centrului;
d) colaborează cu structurile similare din Ministerul Afacerilor Interne;
e) organizează şi coordonează activitatea de comunicaţii şi informatică în cadrul Centrului;
f) dezvoltă, administrează şi întreţine site-ul web al Centrului;
g) administrează şi asigură menţinerea în stare de funcţionare a tehnicii de calcul instalată în cadrul Centrului; urmăreşte funcţionarea în parametri optimi a sistemului informatic şi intervine în cazul apariţiei defecţiunilor, pentru remedierea acestora;
h)organizează evidenţa tehnic-operativă a bunurilor materiale de resort din cadrul Centrului şi întocmeşte documentele justificative privind scăderea, mişcarea, repararea sau transformarea bunurilor;
i) asigură repararea, întreţinerea, verificările şi revizia tehnică a mijloacelor de resort din dotarea Centrului prin ateliere proprii sau agenţi economici de specialitate autorizaţi;
j) organizează, coordonează şi efectuează inventarierea periodică a bunurilor materiale de resort;
k)întocmeşte şi înaintează, spre aprobare, structurii de specialitate din cadrul Direcției Generale pentru Comunicații și Tehnologia Informației, documentele de disponibilizare, scoatere din funcţiune, transfer fară plată, valorificare sau casare;
l) efectuează casarea propriu-zisă a bunurilor materiale de resort;
m) asigură întocmirea şi fundamentarea programelor logistice anuale specifice biroului şi a referatelor de necesitate pentru programul anual de achiziţii publice;
n) participă la întocmirea specificaţiilor tehnice şi în comisiile de evaluare a ofertelor pentru achiziţiile de bunuri materiale de resort, derulate la nivelul ordonatorului terţiar de credite şi, totodată, urmăreşte şi răspunde de derularea contractelor de achiziţii publice încheiate cu operatorii economici, prin verificarea îndeplinirii obligaţiilor asumate de către părţi;
o) efectuează pregătirea profesională de specialitate a personalului.

Art. 26.- (1) Biroul Management operaţional şi control acces se subordonează direct şi nemijlocit directorului şi are ca obiective specifice:
a) realizarea capacităţii operaţionale a Centrului;
b) paza şi controlul accesului în Centru;
(2) Biroul Management operaţional şi control acces îndeplineşte următoarele atribuţii specifice:
a) elaborează planurile de măsuri pentru situaţii deosebite, actualizează periodic datele și comunică modificările survenite, adoptă măsuri de urgență şi ţine evidenţa evenimentelor deosebite;
b) execută activităţi de supraveghere, pază şi acces în sediu potrivit dispoziţiilor din planul de pază al Centrului, în colaborare cu efectivele de jandarmi ale judeţelor Buzău şi Prahova, iar în condiţiile rezilierii convenției de asigurare a protecţiei instituţionale şi controlul accesului, această activitate se va realiza cu personalul propriu, informează conducerea Centrului despre vulnerabilitățile și riscurile existente;
c) întocmeşte, completează şi actualizează documentele de conducere şi operative ale Centrului;
d) verifică sistemul de alarmare şi legăturile telefonice, radio, fax, e-mail, cu celălalt sediu şi inclusiv (legăturile) cu eşaloanele superioare;
e) informează directorul instituţiei despre evenimentele produse în unitate cât şi pe cele legate de unitate, luând totodată măsurile ce se impun, potrivit ordinelor şi dispoziţiilor legale în vigoare;
f) execută activităţi stabilite prin ordinele Ministerului Afacerilor Interne şi dispoziţii ale directorului privind executarea serviciului de permanenţă;
g) asigură măsurile ce se impun pentru prevenirea oricăror evenimente negative în timpul executării serviciului de permanenţă la nivelul Centrului;
h) gestionează documentele de conducere şi de informare aflate în evidenţă şi le pune în aplicare la producerea unei situaţii deosebite;
i) cunoaşte activităţile planificate, organizate şi în curs de desfăşurare în Centru;
j) cunoaşte situaţia operativă a Centrului şi în legătură cu acesta, dispune/adoptă măsuri de primă urgenţă; k) primeşte/transmite note elefonice;
l) organizează serviciul de permanenţă, efectuează controale privind modul de executare a serviciului;
m) verifică şi asigură respectarea măsurilor stabilite pentru încăperile şi zonele de securitate/administrative din unitate;
n) cunoaşte efectivul numeric şi nominal al unităţii, situaţia răspândirilor, părăsiri de garnizoană, precum şi situaţia personalului care lucrează peste program;
o) primeşte şi păstrează corespondenţa sosită în afara orelor de program şi, după caz, o aduce de îndată la cunoştinţa conducerii;
p) verifică funcţionarea permanentă a sistemului de supraveghere perimetrală, a sistemelor de detectare şi avertizare de incendiu a sistemelor de control-acces, alarmare şi de comunicaţii al unităţii, inclusiv (legăturile) cu eşalonul superior;
q) asigură primirea cursanţilor, vizitatorilor, controlul documentelor personale şi înregistrarea acestora.

Art. 27.- (1) Serviciul Logistic este structura de specialitate cu atribuţii de îndrumare, coordonare, control şi execuţie privind activitatea de asigurare cu tehnică, materialele şi serviciile necesare îndeplinirii procesului de învăţământ, misiunilor şi pregătirii poliţiştilor din cadrul Centrului şi se subordonează nemijlocit directorului adjunct (pentru logistică) şi direct directorului Centrului.

Art. 28.- Compartimentul Tehnic se subordonează nemijlocit şefului serviciului logistic şi are ca atribuţii specifice:
a) organizează evidenţa tehnic-operativă a bunurilor materiale de resort din cadrul Centrului şi întocmeşte documentele justificative privind scăderea, mişcarea, repararea sau transformarea bunurilor;
b) asigură repararea, întreţinerea, verificările şi revizia tehnică a mijloacelor de resort din dotarea Centrului prin ateliere proprii sau agenţi economici de specialitate autorizaţi;
c) organizează, coordonează şi efectuează inventarierea periodică a bunurilor materiale de resort;
d) întocmeşte şi înaintează, spre aprobare, structurii de specialitate din cadrul D.G.L, documentele de disponibilizare, scoatere din funcţiune, transfer fără plată, valorificare sau casare;
e) efectuează casarea propriu-zisă a bunurilor materiale de resort;
f) asigură întocmirea şi fundamentarea programelor logistice anuale specifice compartimentului şi a referatelor de necesitate pentru programul anual de achiziţii publice;
g) participă la întocmirea specificaţiilor tehnice şi în comisiile de evaluare a ofertelor pentru achiziţiile de bunuri materiale de resort, derulate la nivelul ordonatorului terţiar de credite şi, totodată, urmăreşte şi răspunde de derularea contractelor de achiziţii publice încheiate cu operatorii economici, prin verificarea îndeplinirii obligaţiilor asumate de către părţi;
h) efectuează pregătirea profesională de specialitate a personalului;
i) organizează şi coordonează activităţile de protecţia muncii şi p.s.i. specifice compartimentului;
j) efectuează controlul privind mentenanţa în exploatare şi asigură întreţinerea, repararea şi conservarea armamentului, muniţiei şi tehnicii speciale;
k) asigură asistenţă tehnică la executarea tragerilor de antrenament cu armamentul organizate de Centru;
1) întocmeşte documentaţia pentru introducerea în exploatare, înregistrarea. înmatricularea şi radierea mijloacelor de transport;
m) asigură, organizează şi coordonează activitatea de transport persoane şi bunuri materiale;
n) asigură documentele şi dotările specifice privind circulaţia mijloacelor de transport (asigurări, truse medicale, stingătoare, inspecţii tehnice periodice etc);
o) asigură, organizează şi coordonează testările periodice la legislaţie rutieră, examinare psihologică şi a vizei medicale specifice pentru conducătorii auto care conduc şi au în primire autovehiculele unităţii, respectiv ţine evidenţa acestora;
p) centralizează, întocmeşte şi transmite periodic, structurilor de specialitate din cadrul D.G.L., situaţia şi gradul de înzestrare cu armament, muniţie, materiale periculoase, aparatură optică, respectiv pentru mijloace de transport, implicarea în accidente rutiere, accidente tehnice, cercetările administrative declanşate pentru recuperarea pagubelor, stocurile de carburanţi, informaţii solicitate de conducerea Ministerului Afacerilor Interne, prin intermediul structurii de specialitate din cadrul D.G.L., fondurile alocate, modul de utilizare a acestora şi necesarul pentru desfăşurarea activităţii în conformitate cu normele în vigoare;
q) asigură echipamentul individual de protecţie balistică, armamentul şi muniţia pentru personalul propriu desemnat să participe la misiuni externe sub egida diferitelor organisme internaţionale (O.N.U., U.E., N.A.T.O., etc).

Art. 29.Compartimentul Intendenţă răspunde de activitatea de hrănire şi echipare a efectivelor, asigurarea cu materiale de protecţie, întreţinere, formulare tipizate, rechizite şi furnituri de birou şi îndeplineşte următoarele atribuţii:
a) organizează evidenţa tehnic-operativă a bunurilor materiale de resort din cadrul Centrului şi întocmeşte documentele justificative privind aprovizionarea, distribuirea, transformarea şi transferarea bunurilor;
b) asigură repararea, întreţinerea, verificarea şi revizia tehnică a mijloacelor de resort din dotarea Centrului;
c) organizează, coordonează şi efectuează inventarierea bunurilor materiale de resort, potrivit dispoziriilor legale în vigoare;
d)întocmeşte şi înaintează, spre aprobare, structurii de specialitate din cadrul Direcţiei Generale Logistice, documentele privind disponibilizarea, scoaterea din funcţiune, transferul fără plată, valorificarea sau casarea;
e) efectuează casarea propriu-zisă a bunurilor de resort;
f) asigură întocmirea şi fundamentarea programelor logistice anuale specifice compartimentului şi a referatelor de necesitate pentru programul anual de achiziţii publice;
g) participă la întocmirea specificaţiilor tehnice şi în comisiile de evaluare a ofertelor pentru achiziţiile de bunuri materiale de resort, derulate la nivelul ordonatorului terţiar şi urmăreşte derularea contractelor încheiate cu operatorii economici;
h) efectuează pregătirea profesională de specialitate a personalului;
i) organizează şi coordonează activităţile de protecţia muncii, p.s.i. şi protecţia mediului, specifice compartimentului;
j) asigură echipamentul, materialele de întreţinere şi alte materiale specifice pentru personalul unităţii, potrivit normelor de înzestrare în vigoare;
k) asigură evidenţa drepturilor de echipament şi a celor de protecţie individuală, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare;
I) întocmeşte statele de plată pentru acordarea sub formă pecuniară a drepturilor de echipament cuvenite poliţiştilor, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare; m) execută analize şi sinteze pe linia asigurării cu echipament, rechizite şi furnituri de birou, imprimate, formulare şi confecţii tipografice, materiale de igienă personală şi cazarmament al unităţii şi prezintă propuneri cu privire la strategia de echipare, în mod unitar, a tuturor categoriilor de efective ale unităţii în conformitate cu Regulamentul pentru compunerea şi portul uniformelor de poliţie precum şi a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea poliţiştilor;
n) asigură spălarea, repararea şi igienizarea articolelor de echipament şi a lenjeriei de pat din dotarea spaţiilor de cazare prin spălătoria proprie sau operatori economici de profil;
o) asigură, potrivit competenţelor, alocarea/scoaterea la/de la drepturile de hrană a personalului unităţii;
p) organizează şi coordonează activitatea de hrănire a personalului, urmărind respectarea instrucţiunilor şi dispoziţiilor legale în vigoare;
r) asigură hrănirea prin popotă pentru personalul propriu, cursanţi participanţi la programele de iniţiere şi perfecţionare în cadrul Centrului, precum şi pentru invitaţi, cu ocazia zilelor festive;
s) asigură aprovizionarea, depozitarea şi conservarea alimentelor, conform instrucţiunilor şi dispozifiilor în vigoare;
t) pune în aplicare şi respectă prevederile normelor de igienă şi siguranţă alimentară;
u) asigură aprovizionarea popotei cu produse alimentare preambalate şi băuturi răcoritoare.

Art. 30.- Compartimentul Administrarea patrimoniului imobiliar are următoarele atribuţii specifice:
a) organizează evidenţa tehnic-operativă a bunurilor materiale de resort din cadrul Centrului şi întocmeşte documentele justificative privind scăderea, mişcarea, repararea sau transformarea bunurilor; ţine la zi evidenţa tehnic-operativă a bunurilor materiale existente în depozit şi realizează gestionarea acestora, pe surse de finanţare;
b) asigură repararea, întreţinerea, verificările şi revizia tehnică a mijloacelor de resort din dotarea Centrului prin ateliere proprii sau agenţi economici de specialitate autorizaţi;
c) organizează, coordonează şi efectuează inventarierea periodică a bunurilor materiale de resort întocmeşte şi înaintează, spre aprobare, structurii de specialitate din cadrul DGL, documentele de disponibilizare, scoatere din funcţiune, transfer fără plată, valorificare sau casare; efectuează casarea propriu-zisă a bunurilor materiale de resort;
d) asigură întocmirea şi fundamentarea programelor logistice anuale specifice compartimentului şi a referatelor de necesitate pentru programul anual de achiziţii publice;
e) participă la întocmirea specificaţiilor tehnice şi în comisiile de evaluare a ofertelor pentru achiziţiile de bunuri materiale de resort, derulate la nivelul ordonatorului terţiar de credite, urmăreşte şi răspunde de derularea contractelor încheiate cu operatorii economici, prin verificarea îndeplinirii obligaţiilor asumate de părţi;
f) efectuează pregătirea profesională de specialitate a personalului;
g) organizează şi coordonează activităţile de protecţia muncii şi p.s.i. specifice compartimentului;
h) întocmeşte notele de fundamentare şi temele de proiectare pentru lucrări de investiţii, modernizări, reparaţii capitale la construcţiile existente;
i) asigură elaborarea studiilor de fezabilitate şi a proiectelor de execuţie prin firme de specialitate, în vederea promovării acestora către eşaloanele superioare pentru obţinerea avizelor necesare;
j) asigură executarea lucrărilor de intervenţie asupra construcţiilor prin modernizare, modificare, transformare, reparare, reconstituire, consolidare, extindere, desfiinţare parţială sau totală în condiţiile legii;
k) asigură dirigenţia de şantier urmărind modul de execuţie, calitatea lucrărilor, exactitatea documentelor de decontare a situaţiilor de lucrări, corectitudinea efectuării plăţilor, precum şi respectarea graficelor de execuţie;
l) asigură organizarea şi desfăşurarea recepţiei la terminarea lucrărilor şi recepţiei finale;
m) organizează şi coordonează activitatea de asigurare a menţinerii capacităţii funcţionale şi a condiţiilor de rezistenţă mecanică şi stabilitate a construcţiilor, confort şi aspect estetic al acestora, prin lucrări de întreţinere şi reparaţii, precum şi prin activităţi administrativ-gospodăreşti;
n) asigură actualizarea evidenţei de cadastru pentru imobilele aflate în administrare, coordonează şi răspunde de modul de întocmire a documentelor juridice, economice şi tehnice ce compun dosarul de evidenţă la nivelul M.A.I. şi actualizează inventarul domeniului public al statului pentru imobilele administrate;
o) întocmeşte şi actualizează cartea tehnică a construcţiilor şi ţine la zi Jurnalul evenimentelor pentru fiecare construcţie cu instalaţiile aferente;
p) asigură prin personalul propriu urmărirea comportării în timp a construcţiilor aflate în administrare;
q) asigură condiţiile necesare funcţionării spaţiilor de cazare şi pregătire aflate în administrarea directă a Centrului ( perfectă stare de curăţenie, corespunzător categoriei acestuia, dotări şi instalaţii aferente, lucrări de igienizare);
r) organizează şi coordonează activitatea de închiriere a spaţiilor disponibile aflate în administrarea unităţii şi identifică activităţile/serviciile ce pot fi organizate în acestea; s) organizează şi coordonează activitatea de întreţinere şi ambientare a spaţiilor verzi exterioare pavilioanelor şi a celor aferente Centrului;
ş) elaborează documentaţia tehnică estimativă pentru lucrările de reparaţii ce se execută în regie proprie la construcţiile şi instalaţiile aferente aflate în administrarea Centrului; t) întocmeşte propuneri de angajare a cheltuielilor, angajamente bugetare şi ordonanţări de plată pentru situaţiile de lucrări executate în antrepriză şi pentru materialele necesare executării lucrărilor de reparaţii în regie proprie, precum şi pentru bunurile materiale de natura obiectelor de inventar;
ţ) asigură activităţile de predare-primire a imobilelor, precum şi a gestiunilor din acest domeniu de activitate;
u) organizează contractarea serviciilor de utilităţi pentru imobilele din administrare şi asigură întocmirea documentelor necesare în vederea decontării facturilor aferente;
v) asigură în colaborare cu juristul unităţii intabularea juridică a imobilelor aflate în aministrare;
w) elaborează documentaţiile, conform prevederilor legale, pentru contractarea lucrărilor de revizie şi reparaţii la instalaţiile de încălzire şi mijloacele de ridicat aflate în exploatare, care intră sub incidenţa Regulamentului Inspecţiei de stat pentru controlul cazanelor, recipientelor sub presiune şi instalaţiilor de ridicat şi a legislaţiei în vigoare;
x) derulează obiectivele şi acţiunile de investiţii aprobate pentru C.M.P.S. în programul de investiţii al M.A.I.;
y) gestionează fondurile alocate pentru cheltuieli de capital, propunând virări, disponibilizări sau suplimentari, funcţie de evoluţia procesului investiţional;
z) centralizează necesarul de investiţii la nivelul Centrului şi elaborează propuneri privind aprobarea/finanţarea obiectivelor şi acţiunilor de investiţii prioritare.

Art. 31.- (1) Compartimentul Protecţia mediului, supraveghere tehnică şi apărarea împotriva incendiilor are două linii de muncă: Protecţia mediului" şi "Supravegherea tehnică şi apărarea împotriva incendiilor".
(2) Pe linia de muncă "Protecţia mediului", compartimentul Protecţia mediului, supraveghere tehnică şi apărarea împotriva incendiilor are următoarele atribuţii specifice:
a) întocmeşte documentele de organizare a activităţilor de protecţie a mediului pentru unitatea proprie conform actelor normative şi procedurilor de sistem aplicabile;
b) controlează şi notifică conducătorului unităţii din care fac parte aspectele sesizate privind încălcarea de către personalul unităţii a legislaţiei de protecţie a mediului în obiectivele şi incintele aparţinând acesteia, precum şi în zonele de responsabilitate unde aceasta desfăşoară activităţi specifice;
c) propune şi supune aprobării conducătorului unităţii măsuri concrete pentru protecţia mediului în zona de responsabilitate unde desfăşoară activităţi personalul propriu;
d) prezintă conducătorului unităţii informări asupra modului de realizare a activităţilor de protecţie a mediului;
e) verifică luarea măsurilor necesare pentru utilizarea eficientă a oricărei forme de energie, a resurselor şi materialelor în derularea activităţii specifice;
f) stabileşte măsurile adecvate, în funcţie de specificul activităţii, pentru prevenirea, limitarea şi eliminarea efectelor poluărilor accidentale;
g) elaborează anual Raportul privind desfăşurarea activităţilor de protecţie a mediului pentru unitatea proprie şi structurile asigurate logistic şi îl înaintează structurii coordonatoare pe linia protecţiei mediului de la eşalonul superior, până la data de 15 februarie, pentru anul precedent;
h) urmăreşte fundamentarea necesarului de resurse financiare şi includerea acţiunilor propuse pentru eliminarea neconformităţilor în planurile anuale de asigurare tehnico-materială de către structurile desemnate ca responsabil de implementare prin Planul anual de acţiune în domeniul protecţiei mediului elaborat la nivelul unităţii;
i) colaborează cu organismele tehnice specializate, autorităţile ori instituţiile publice locale de protecţie a mediului pentru desfăşurarea unor acţiuni comune în domeniu;
j) urmăreşte implementarea şi respectarea legislaţiei în vigoare în domeniul protecţiei mediului, a instrucţiunilor şi normelor de protecţie a mediului în unitatea proprie, inclusiv pentru structurile asigurate logistic, pe domeniul asigurat;
k) participă, la un interval de maximum 5 ani, la programe de formare profesională în domeniul protecţiei mediului, organizate în cadrul sistemului de formare profesională continuă a personalului MAI de către instituţii de formare profesională ale MAI, precum şi la convocări/simpozioane/videoconferinţe de specialitate organizate de structurile de specialitate de Ia nivelul eşaloanelor superioare;
l) ţine evidenţa cheltuielilor de protecţie a mediului pe domenii de activitate, pentru unitatea proprie;
m) întocmeşte, actualizează şi gestionează dosarul de mediu în format letric şi electronic al unităţii;
n) întocmeşte şi înaintează eşaloanelor superioare, în cazul producerii unei poluări accidentale, Fişa de caracterizare pentru evenimentele care îndeplinesc condiţiile de a fi declarate avarii, incidente, poluări accidentale conform legislaţiei în vigoare precum şi Raportul de informare privind accidentul major, pentru evenimentele care îndeplinesc condiţiile de a fi declarate accidente majore conform legislaţiei în vigoare, potrivit modelului instituit prin procedura de sistem elaborată de DGL privind efectuarea controalelor de mediu specifice inspectorilor de mediu;
o) reprezintă şi apără interesele instituţiei MAI din care face parte, ca organ de specialitate, în relaţiile de cooperare cu organismele tehnice specializate, autorităţile ori instituţiile publice locale aflate în subordinea, sub autoritatea sau coordonarea autorităţii publice centrale în domeniul protecţiei mediului, instituţiile publice de interes local, autorităţile administraţiei publice locale sau operatori economici autorizaţi cu atribuţii şi răspunderi specifice în domeniul protecţiei mediului la nivel local;
p) participă în toate comisiile de casare constituite la nivelul unităţii, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
q) organizează şi coordonează activitatea de colectare selectivă a deşeurilor şi de protecţia mediului în cadrul Centrului.
(3) Pe linia de muncă "Supravegherea tehnică şi apărarea împotriva incendiilor", compartimentul Protecţia mediului, supraveghere tehnică şi apărarea împotriva incendiilor are următoarele atribuţii specifice:
a) coordonează, verifică şi îndrumă activitatea de apărare împotriva incendiilor la toate punctele de lucru din cadrul Centrului;
b) organizează şi realizează instruirea periodică a personalului Centrului pe linia prevenirii şi stingerii incendiilor şi a situaţiiilor de urgenţă, efectuează instructajul introductiv general pentru personalul nou încadrat;
c) asigură identificarea şi evaluarea riscurilor de incendiu şi asigură corelarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor cu natura şi nivelul riscurilor;
d) emite "Permisul de lucru cu foc", asigură instruirea specifică a personalului care execută lucrările respective;
e) întocmeşte, completează şi actualizează planurile de apărare şi intervenţie împotriva incendiilor pentru toate imobilele administrate de Centru;
f) întocmeşte documentele necesare obţinerii avizelor de securitate la incendiu pentru clădirile şi spaţiile administrate de Centru;
g) întocmeşte documentele necesare obţinerii autorizaţiilor sanitar veterinare pentru spaţiile administrate de Centru;
h) propune includerea în bugetele proprii a fondurilor necesare organizării activităţii de apărare împotriva incendiilor, dotării cu mijloace tehnice pentru apărarea împotriva incendiilor şi echipamente de protecţie specifice;
i) prezintă conducerii, semestrial sau ori de câte ori situaţia impune, raportul de evaluare a capacităţii de apărare împotriva incendiilor;
j) ţine evidenţa centralizată a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil şi comunică la ISCIR orice modificare intervenită în situaţia tehnică sau juridică a acestora, în conformitate cu prevederile prescripţiilor tehnice;
k) ţine evidenţa verificărilor tehnice în vederea autorizării funcţionării şi a verificărilor tehnice în utilizarea instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil;
l) elaborează documentaţiile,conform prevederilor legale, pentru contractarea lucrărilor de revizie şi reparaţii la instalaţiile de încălzire consumatoare de combustibili gazoşi şi a mijloacelor de ridicat aflate în exploatare şi care intră sub incidenţa regulamentelor ISCIR şi a legislaţiei în vigoare;
m) este operator autorizat, responsabil cu supravegherea tehnică a instalaţiilor/echipamentelor, denumit RSVTI, conform prescripţiilor tehnice şi îndeplineşte atribuţiile specifice;

Art. 32.- (1) Compartimentul Achiziţii se subordonează nemijlocit directorului adjunct (pentru logistică) şi direct directorului Centrului şi are ca obiectiv specific iniţierea, derularea şi finalizarea achiziţiilor publice de bunuri, servicii şi lucrări necesare desfăşurării activităţilor în cadrul Centrului.
(2) Compartimentul Achiziţii îndeplineşte următoarele atribuţii specifice:
a) elaborează şi, după caz, actualizează, pe baza necesităţilor transmise de structurile logistice, programul anual al achiziţiilor publice, ca instrument managerial pe baza căruia se planifică procesul de achiziţie;
b) elaborează sau, după caz, coordonează activitatea de elaborare a documentaţiei de atribuire sau, în cazul organizării unui concurs de soluţii, a documentaţiei de concurs;
c) îndeplineşte obligaţiile referitoare la publicitate, astfel cum sunt acestea prevăzute de legislaţia în vigoare în domeniul achiziţiilor publice;
d) aplică şi finalizează procedurile de atribuire;
e) constituie şi păstrează dosarul achiziţiei publice;
f) colaborează cu lucrătorul desemnat cu respectarea normelor privind sănătatea şi securitatea în muncă pentru înlăturarea riscurilor identificate;
g) monitorizează efectuarea achiziţiilor directe la nivelul instituţiei pentru respectarea legislaţiei în domeniu;
h) coordonează, verifică, urmăreşte şi răspunde de derularea contractelor de achiziţii publice încheiate, prin verificarea îndeplinirii obligaţiilor asumate de către părţi;
i) întreprinde demersurile necesare pentru înregistrarea/reînnoirea/recuperarea înregistrării autorității contractante în Sistemul electronic de achiziții publice (SEAP) sau recuperarea certificatului digital, dacă este cazul;
j) prelucrează date și le valorifică prin proceduri informatice în vederea efectuării achizițiilor publice, atât utilizând sistemul SEAP, în scopul aplicării prin mijloace electronice a procedurilor de atribuire, cât și utilizând certificatul pentru semnarea electronică a documentațiilor de atribuire și strategiei de contractare, în vederea transmiterii acestora spre publicare în SEAP.

Art. 33.- (1) Biroul Resurse umane se subordonează direct şi nemijlocit directorului şi are ca obiective specifice aplicarea politicii de resurse umane a Ministerului Afacerilor Interne pentru gestionarea eficientă a activităţilor de recrutare, selecţie, încadrare şi evaluare a personalului, coordonarea activităţii de securitate şi sănătate în muncă şi asigură coordonarea generală a pregătirii continue a personalului.
(2)Biroul Resurse umane are trei linii de muncă:
a) încadrare, promovare, gestiune, evidenţă informatizată, resurse umane şi rezervişti;
b) Securitate şi sănătate în muncă;
c) Formare continuă a personalului.
(3)Pe linia de muncă "încadrare, promovare, gestiune, evidenţă informatizată, resurse umane şi rezervişti" compartimentul Resurse umane are următoarele atribuţii specifice:
a) asigură, împreună cu directorul/directorii adjuncţi şi şefii structurilor din Centru, selecţionarea, cunoaşterea şi verificarea personalului, în vederea încadrării şi promovării;
b) întocmeşte documentele necesare pentru desfăşurarea activităţilor de resurse umane în conformitate cu prevederile actelor normative în vigoare;
c) propune spre aprobare directorului Centrului lucrările privind acordarea tuturor drepturilor de personal pentru poliţiştii şi personalul contractual din unitate;
d) gestionează evidenţa nominală a personalului, păstrează dosarele personalului din competenţa directorului Centrului şi operează schimbările survenite în situaţia acestuia;
e) analizează, centralizează şi întocmeşte situaţii statistice privind dinamica efectivelor şi regimul disciplinar al personalului;
i) ţine evidenţa şi gestionează legitimaţiile de serviciu pentru personalul Centrului;
g) organizează activitatea de evaluare a activităţii profesionale individuale a personalului Centrului;
h) întocmeşte şi propune spre aprobare lucrările privind înaintarea în gradul profesional următor, conferirea de ordine şi medalii pentru personalul Centrului;
i) verifică îndeplinirea condiţiilor de pensionare de către personalul Centrului şi înaintează la Casa de Pensii Sectorială a M.A.I. dosarele de pensionare;
j) verifică sesizările şi reclamaţiile referitoare la personalul unităţii;
k) păstrează statul de organizare al Centrului şi asigură efectuarea tuturor modificărilor aprobate de conducerea unităţii/ministerului;
l) ţine evidenţa prezenţei lunare la programul de lucru.
(4) Pe linia de muncă "Securitate şi sănătate în muncă" compartimentul Resurse umane are următoarele atribuţii specifice:
a) identifică pericolele şi evaluează riscurile pentru fiecare componentă a sistemului de muncă, respectiv executant, sarcină de muncă, mijloace de muncă/ echipamente de muncă şi mediul de muncă pe locuri de muncă/posturi de lucru;
b) elaborează, îndeplineşte, monitorizează şi actualizează planul de prevenire şi protecţie;
c) elaborează instrucţiuni proprii pentru completarea şi/sau aplicarea reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă, ţinând seama de particularităţile activităţilor, precum şi ale locurilor de muncă/posturilor de lucru şi le difuzează în unitate numai după ce au fost aprobate de către angajator;
d) propune atribuţiile şi răspunderile în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă ce revin lucrătorilor, corespunzător funcţiilor exercitate, care se consemnează în fişa postului, cu aprobarea angajatorului;
e) verifică însuşirea şi aplicarea de către toţi lucrătorii a măsurilor prevăzute în planul de prevenire şi protecţie, a instrucţiunilor proprii, precum şi a atribuţiilor şi responsabilităţilor ce le revin în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă stabilite prin fişa postului;
f) elaborează tematica pentru toate fazele de instruire, stabileşte, în scris, periodicitatea instruirii adecvate pentru fiecare loc de muncă în instrucţiunile proprii, asigură informarea şi instruirea lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi verifică însuşirea şi aplicarea de către lucrători a informaţiilor primite;
g) elaborează programul de instruire-testare la nivelul unităţii;
h) asigură întocmirea planului de acţiune în caz de pericol grav şi iminent şi asigură ca toţi lucrătorii să fie instruiţi pentru aplicarea lui;
i) ţine evidenţa zonelor cu risc ridicat şi specific prevăzute la art. 101-107 din Hotărârea Guvernului nr. 1425/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006;
î) stabileşte zonele care necesită semnalizare de securitate şi sănătate în muncă, stabileşte tipul de semnalizare necesar şi amplasarea conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 971/2006 privind cerinţele minime pentru semnalizarea de securitate şi/sau sănătate la locul de muncă;
j) ţine evidenţa meseriilor şi a profesiilor prevăzute de legislaţia specifică, pentru care este necesară autorizarea exercitării lor;
k) ţine evidenţa posturilor de lucru care necesită examene medicale suplimentare;
l) ţine evidenţa posturilor de lucru care, la recomandarea medicului de medicina muncii, necesită testarea aptitudinilor şi/sau control psihologic periodic;
m) monitorizează funcţionarea sistemelor şi dispozitivelor de protecţie, a aparaturii de măsură şi control, precum şi a instalaţiilor de ventilare sau a altor instalaţii pentru controlul noxelor în mediul de muncă;
n) verifică starea de funcţionare a sistemelor de alarmare, avertizare, semnalizare de urgenţă, precum şi a sistemelor de siguranţă;
o) efectuează controale interne la locurile de muncă, cu informarea, în scris, a angajatorului asupra deficienţelor constatate şi asupra măsurilor propuse pentru remedierea acestora;
p) ţine evidenţa echipamentelor de muncă şi urmăreşte ca verificările periodice şi, dacă este cazul, încercările periodice ale echipamentelor de muncă să fie efectuate de persoane competente, conform prevederilor din Hotărârea Guvernului nr. 1.146/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă;
q) identifică echipamentele individuale de protecţie necesare pentru posturile de lucru din întreprindere şi întocmeşte necesarul de dotare a lucrătorilor cu echipament individual de protecţie, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.048/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor individuale de protecţie la locul de muncă; r) participă la cercetarea evenimentelor de muncă;
s) elaborează rapoartele privind accidentele de muncă suferite de lucrătorii din unitate, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă;
ş) urmăreşte realizarea măsurilor dispuse de către inspectorii de muncă, cu prilejul vizitelor de control şi al cercetării evenimentelor;
t) colaborează cu lucrătorii şi/sau reprezentanţii lucrătorilor, serviciile externe de prevenire şi protecţie, medicul de medicina muncii, în vederea coordonării măsurilor de prevenire şi protecţie;
ţ) colaborează cu lucrătorii desemnaţi/serviciile interne/serviciile externe ai/ale altor angajatori, în situaţia în care mai mulţi angajatori îşi desfăşoară activitatea în acelaşi loc de muncă;
u) urmăreşte actualizarea planului de avertizare, a planului de protecţie şi prevenire şi a planului de evacuare;
v) propune sancţiuni şi stimulente pentru lucrători, pe criteriul îndeplinirii obligaţiilor şi atribuţiilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă;
w) propune clauze privind securitatea şi sănătatea în muncă la încheierea contractelor de prestări de servicii cu alţi angajatori, inclusiv la cele încheiate cu angajatori străini;
x) întocmeşte necesarul de mijloace materiale pentru desfăşurarea activităţilor de prevenire şi protecţie;
y) asigură secretariatul Comitetului de Securitate şi Sănătate în Muncă.
(5) Pe linia de muncă "Formare continuă a personalului" compartimentul Resurse umane are următoarele atribuţii specifice:
a) asigură coordonarea generală a pregătirii continue în cadrul Centrului;
b) îndrumă şi participă la determinarea necesarului de formare profesională a poliţiştilor şi la elaborarea documentelor de organizare a pregătirii profesionale, pe post, conform competenţelor;
c) asigură organizarea şi desfăşurarea activităţilor de formare profesională;
d) întocmeşte proiectul planului anual de pregătire continuă a personalului pe baza propunerilor structurilor funcţionale din cadrul Centrului;
e) participă la evaluarea nivelului de pregătire a personalului;
f) ţine evidenţa rezultatelor obţinute de personalul unităţii pe categorii de pregătire;
g) organizează şi asigură, după caz, evaluarea formării profesionale continue a poliţiştilor;
h) aplică şi particularizează elementele de strategie şi politicile generale în domeniul pregătirii continue;
i) constituie şi utilizează, pentru diferite nevoi, bazele de date privind pregătirea personalului;
j) asigură participarea personalului la cursurile organizate de M.A.I./în afara M.A.I., în raport de nevoile de pregătire şi de necesitatea perfecţionării şi obţinerii unor specializări;
k) organizează şi conduce şedinţele de tragere şi pregătire fizică, cu poliţiştii din cadrul Centrului, în conformitate cu actele normative în vigoare şi Planul de pregătire continuă a personalului din cadrul Centrului;
l) răspunde de selecţia personalului în vederea participării la concursurile organizate pentru ocuparea posturilor vacante de ofiţeri de legătură, ataşaţi afaceri interne.

Art. 34. - Compartimentul Asistenţă psihologică se subordonează direct şi nemijlocit directorului Centrului şi îndeplineşte următoarele atribuţii:
a) execută activităţi de evaluare şi asistenţă psihologică;
b) desfăşoară activităţi de asistenţă psihologică profilactică şi primară a personalului unităţii;
c) se preocupă de perfecţionarea pregătirii sale profesionale, urmărind, concomitent, respectarea condiţiilor de acreditare a activităţii de formare profesională elaborate de Colegiul Psihologilor din România;
d) identifică şi propune directorului unităţii obiective, acţiuni şi măsuri de creştere a eficienţei şi eficacităţii activităţii de psihologie din domeniul de competenţă;
e) identifică şi analizează modificările cognitiv - comportamentale ale personalului Centrului şi ale cursanţilor şi propune măsuri în consecinţă;
f) redactează documente, sinteze şi materiale de informare în domeniul său de activitate;
g) participă la proiectarea şi actualizarea documentelor şi tipizatelor necesare activităţii de asistenţă psihologică;
h) asigură aplicarea şi respectarea în instituţie a metodologiei de lucru şi a prevederilor actelor normative în vigoare care reglementează activităţile de psihologie;
i) organizează şi desfăşoară activităţi de pregătire psihologică pentru asimilarea cunoştinţelor, formării deprinderilor şi atitudinilor care să asigure stabilitatea şi echilibrul psihic în legătură cu obiectivele şi responsabilităţile Centrului;
j) redactează documente, sinteze şi materiale de informare în domeniul său de activitate;
k) analizează periodic şi stabileşte necesarul de materiale, metode, tehnici şi instrumente de specialitate pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor din competenţă şi, după caz, iniţiază, propune sau ia măsuri de asigurare a acestora;
l) desfăşoară activităţi de consiliere individuală şi de grup pentru cursanţi, la solicitarea acestora;
m) valorifică rezultatele evaluărilor psihologice efectuate de Centrul de Psihosociologie al Ministerului Afacerilor Interne pentru personalul Centrului;
n) realizează diagnoza structurilor şi fenomenelor psihosociale de grup şi propune măsuri pentru optimizarea funcţionării grupurilor;
o) participă, în calitate de membru, la activităţile comisiei de analiză a posturilor, contribuind la elaborarea fişelor posturilor prevăzute în statul de organizare a unităţii, la solicitare;
p) întocmeşte şi înaintează documentele de raportare a activităţilor de psihologie desfăşurate, conform reglementărilor în vigoare, la termenele stabilite sau la solicitare;
r) consiliază comanda unităţii şi şefii celorlalte structuri ale unităţii pe probleme privind activitatea de psihologie, la solicitare;
s) participă la manifestări ştiinţifice (conferinţe, workshopuri, seminalii, schimburi de experienţă) pe plan naţional şi internaţional, organizate în domeniul său de activitate;
t) participă la activitatea de relaţii internaţionale, atunci când este desemnat prin dispoziţia directorului unităţii.

Art. 34'1.– (1) Compartimentul Fonduri externe se subordonează direct şi nemijlocit directorului Centrului şi are ca obiectiv specific implementarea proiectelor conform contractelor de finanțare și a anexelor acestora, încheiate de instituție în calitate de Beneficiar;
(2) Compartimentul Fonduri externe are următoarele atribuții:
a) cooperează cu Direcția Schengen din cadrul M.A.I., în vederea identificării oportunităților de realizare a unor proiecte cu finanțare externă;
b) elaborează și redactează aplicațiile pentru programe și proiecte în vederea atragerii de fonduri cu finanțare externă pentru investiții privind îmbunătățirea calității activităților din Centru;
c) inițiază și implementează proiecte/programe vizând dezvoltarea instituțională;
d) inițiază și menține parteneriate publice și public/private în vederea stimulării dezvoltării Centrului;
e) implementează proiectele cu finanțare externă (Programe finanțate de UE: ISPA, Fonduri structurale și ale altor agenții internaționale);
f) inițiază și dezvoltă contracte directe cu principalii finanțatori ai unor proiecte cu finanțare nerambursabilă;
g) monitorizează derularea programelor cu finanțare externă, păstrând permanent legătura între finanțatori și instituție;
h) răspunde direct pentru aplicarea programelor stabilite de institutiile finanțatoare;
i) întocmește rapoarte intermediare și finale vizând derularea Programelor cu finanțare UE sau a altor programe, anual sau la solicitarea directorului, cu colaborarea celorlalte compartimente ale Centrului;
j) colaborează cu celelalte compartimente ale Centrului cu privire la aspectele legate de semnarea și implementarea contractelor de finanțare;
k) participă la întocmirea rapoartelor și verificarea legalității acestora, în vederea adoptării hotărârilor Consiliului de conducere privind implementarea proiectelor;
l) derulează activități de identificare, selectare și procurare a surselor informaționale privitoare la Programele UE sau ale altor surse externe de finanțare nerambursabilă;
m) identifică proiectele și programele europene adecvate în baza propunerilor primite de la compartimentele instituției pentru accesarea de fonduri, în vederea implementării proiectelor prioritare ale Centrului și asigură managementul de proiect;
n) redactează proiecte în vederea obținerii finanțării din fonduri europene sau internaționale;
o) inițiază, împreună cu conducerea Centrului, încheierea de protocoale, convenții ori programe comune, pentru concretizarea colaborărilor externe;
p) participă la stabilirea și menținerea de legături cu forumurile interne și internaționale pentru promovarea și derularea de programe în interesul Centrului;
q) realizează evidența proiectelor derulate în cadrul instituției;
r) se ocupă de publicarea conținutului proiectelor, într-o formă adecvată, precum și de diseminarea lor în mass-media;
s) realizează materiale informative și educative cu privire la proiectele implementate;
t) participă la centralizarea ofertelor și studiilor de proiecte cu posibilități de finanțare de interes pentru instituție;
u) participă la întreținerea unui cadru adecvat pentru parteneriatele dintre instituție și colaboratori (mediul de afaceri, societatea civilă, instituții publice etc;) pe diferite programe și proiecte;
v) colaborează și participă la organizarea de seminarii, conferințe internaționale;
w) se ocupă de păstrarea documentelor și a programelor conform legislației în vigoare și a cerințelor UE.

Art. 35.- (1) Compartimentul Financiar-contabilitate se subordonează direct şi nemijlocit directorului instituţiei şi are ca obiective specifice gestionarea eficientă a fondurilor financiare şi exercitarea controlului financiar-preventiv propriu la nivelul Centrului.
(2) Compartimentul Financiar-Contabilitate îndeplineşte următoarele atribuţii specifice:
a) organizează, coordonează şi controlează întreaga activitate specifică în domeniul financiar-contabil pentru instituţie, în conformitate cu dispoziţiile legale;
b) contabilizează cronologic şi sistematic toate documentele contabile legate de intrările şi ieşirile din patrimoniu pe gestiuni şi surse de finanţare;
c) asigură fundamentarea şi întocmirea proiectului bugetului anual de venituri şi cheltuieli al instituţiei în colaborare cu celelalte compartimente;
d) întocmeşte şi depune lunar declaraţiile privind contribuţia angajatorului şi angajaţilor la: fondul asigurărilor sociale de sănătate, fondul asigurărilor sociale de stat, fondul de şomaj, bugetul de stat;
e) asigură plata drepturilor salariale cuvenite personalului Centrului şi efectuează viramentele la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, la terţi şi alte obligaţii;
f) asigură fondurile necesare achiziţiilor de bunuri şi servicii, în limita bugetului aprobat;
g) asigură respectarea procedurilor privind parcurgerea celor 4 faze ale execuţiei bugetare a cheltuielilor, respectiv angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor;
h) asigură efectuarea operaţiunilor de încasări şi plăţi în numerar prin casă şi trezorerie;
i) exercită controlul financiar preventiv propriu conform prevederilor legale;
î) centralizează, analizează şi întocmeşte situaţia privind monitorizarea numărului de posturi şi a cheltuielilor de personal, respectiv situaţia privind execuţia cheltuielilor de personal, conform prevederilor legale în vigoare;
j) asigură întocmirea în conformitate cu dispoziţiile legale, a situaţiilor financiare trimestriale şi anuale ale Centrului, precum şi a raportărilor financiare lunare solicitate de Ministerul Finanţelor Publice;
k) întreprinde măsuri pentru protejarea patrimoniului Centrului, recuperarea pagubelor şi altor debite, după caz;
l) stabileşte, urmăreşte şi evidenţiază în contabilitate datoriile şi creanţele;
m) avizează programele de achiziţii publice întocmite la nivelul Centrului, participă în comisiile de evaluare a ofertelor depuse pentru participarea la procedurile de achiziţii publice;
n) analizează din punct de vedere financiar eficienţa utilizării mijloacelor materiale şi financiare puse la dispoziţia Centrului, concomitent cu luarea măsurilor necesare pentru evitarea cheltuielilor neeconomicoase şi inoportune;
o) întocmeşte, la termenele stabilite, situaţiile fînanciar-contabile solicitate de Direcţia Generală Financiară;
p) colaborează cu lucrătorul desemnat cu respectarea normelor privind sănătatea şi securitatea în muncă pentru înlăturarea riscurilor identificate.

Art. 36.- (1) Biroul Secretariat, Documente Clasificate și Arhivă se subordonează direct şi nemijlocit directorului instituţiei şi are ca obiective specifice:
a) dezvoltarea unui sistem eficient de comunicare internă şi externă al Centrului prin realizarea activităţilor specifice de secretariat;
b) îmbunătătirea continuă a activităţilor desfăşurate în conformitate cu politicile, cerinţele legale şi reglementate aplicabile Ministerului Afacerilor Interne şi Centrului, deciziile/dispoziţiilor interne şi cerinţele beneficiarilor serviciilor de formare profesională asigurate de instituţie;
c) implementarea standardelor de control intern/managerial în vederea dezvoltării sistemului de control intern/managerial al Centrului.
(2) Biroul Secretariat, Documente Clasificate și Arhivă îndeplineşte următoarele atribuţii specifice:
a) organizează primirea şi evidenţa petiţiilor, audienţelor şi desfăşoară activităţi de îndrumare, consiliere şi analiză în domeniu;
b) monitorizează soluţionarea petiţiilor şi scrisorilor cu termen adresate Centrului prin orice formă, în conformitate cu prevederile legale;
d) asigură punerea în aplicare a legislaţiei privind liberul acces la informaţiile de interes public în colaborare cu structurile/persoanele desemnate din unitate;
e) asigură elaborarea dispoziţiilor zilnice ale directorului conform prevederilor legale;
f) asigură aducerea la cunoştinţa persoanelor interesate a dispoziţiilor zilnice şi transmite personalului vizat dispoziţiile verbale ale directorului unităţii;
g) asigură organizarea şedinţelor ordinare şi extraordinare ale Consiliului de conducere;
h) asigură organizarea şi desfăşurarea activităţilor de asistenţă managerială şi protocol pentru conducerea unităţii;
i) asigură controlul documentelor şi înregistrărilor din instituţie prin desfăşurarea activităţilor specifice de registratură;
j) asigură evidenţa, păstrarea, şi inventarierea ştampilelor şi sigiliilor în unitate, conform prevederilor legale;
k) ţine evidenţa răspândirilor zilnice pentru personalul Centrului;
l) asigură elaborarea proiectului Nomenclatorului arhivistic al Centrului şi relaţionarea cu Arhivele Naţionale;
m) organizează şi desfăşoară activitatea de arhivă a documentelor create şi deţinute de instituţie, conform prevederilor legale;
n) colaborează cu lucrătorul desemnat cu respectarea normelor privind sănătatea şi securitatea în muncă pentru înlăturarea riscurilor identificate;
o) asigură gestionarea relaţiilor cu mass-media şi monitorizează modul în care este reflectată imaginea instituţiei;
p) asigură redactarea, evidenţa, primirea, trierea, repartizarea, urmărirea soluţionării, păstrarea, procesarea, multiplicarea, manipularea, transportul, transmiterea şi distrugerea informaţiilor clasificate şi neclasificate;
q) întocmeşte rapoarte, planuri de activitate şi alte lucrări privind activitatea structurii;
r) asigură gestionarea, inventarierea şi controlul, la nivelul Centrului, a ordinelor, instrucţiunilor şi regulamentelor emise de Ministerul Afacerilor Interne.
s) asigură desfășurarea activităților de registratură și secretariat pentru toate structurile unității;
ș) asigură preluarea și predarea zilnică a corespondenței prin poșta militară și poșta civilă;
t) centralizează rapoartele structurilor unității și întocmește Raportul anual de evaluare al Centrului, organizează și asigură trasmiterea invitațiilor, purtarea corespondenței și îndeplinirea formalităților de primire a oaspeților cu ocazia prezentării acestuia;
ț) gestionează informațiile postate pe pagina de internet a Centrului;
u) organizează activitatea necesară asigurării fluxului de informare-documentare în domeniile de activitate specifice instituției;
Capitolul VI:
Dispoziţii finale
Art. 37.- Personalul Centrului este obligat să cunoască şi să aplice întocmai prevederile prezentului Regulamentul de organizare şi funcţionare.

Art. 38.- Regulamentul intern al Centrului şi fişele posturilor prevăzute în statul de organizare se actualizează în termen de 30 de zile de la data aprobării prezentului regulament.

Art. 39.- Anexele 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul regulament.